Βιοκλιματική μελέτη βρεφονηπιακού σταθμού στο Κρυονέρι

Μελέτη: Φεβρουάριος 2012

Ο βρεφονηπιακός σταθμός μελετήθηκε εξαρχής με βάση τους κανόνες του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η διάταξη των όγκων, ο προσανατολισμός, τα ανοίγματα, τα σκίαστρα, ακόμα και η φύτευση διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε οι συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης μέσα και γύρω από το βρεφονηπιακό σταθμό να πληρούν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της συγκεκριμένης χρήσης.

Κατά μήκος της κύριας (νοτιοδυτικής) όψης αναπτύχθηκαν ενδιάμεσοι χώροι – ημιυπαίθριοι και πέργκολες – που σκιάζουν και δροσίζουν τους εσωτερικούς χώρους ενώ παράλληλα αποτελούν προστατευμένους χώρους εκτόνωσης για τα παιδιά.

Η διαμόρφωση της στέγης απομακρύνει τους ψυχρούς βορινούς ανέμους από τους υπαίθριους χώρους αυλισμού και παιχνιδιού.

Μελέτη σκίασης - Θερινό ηλιοστάσιο 12:00

Μελέτη σκίασης – Θερινό ηλιοστάσιο 12:00

Οι περισσότεροι χώροι είναι διαμπερείς και «ανοίγουν» προς τη νοτιοδυτική όψη. Η βορινή-βορειοανατολική όψη έχει λιγότερα ανοίγματα και προστατεύεται από το κρύο με κατάλληλες διαμορφώσεις.

Η φύτευση, υπάρχουσα και νέα, σκιάζει τους υπαίθριους χώρους και προστατεύει από τους ψυχρούς ανέμους.

Στα περισσότερα ανοίγματα προβλέπεται η τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων, οριζόντιων ή κατακόρυφων, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε προσανατολισμού.

Μελέτη φωτισμού και φυσικού δροσισμού - χαρακτηριστικές τομές

Μελέτη φωτισμού και φυσικού δροσισμού – χαρακτηριστικές τομές

 

Γεωργία Γεωργάλα

Αρχιτέκτονας ΕΜΠ με εξειδίκευση στο Βιοκλιματικό Σχεδιασμό (Μ.Sc. παν. Cardiff), Ενεργειακός Επιθεωρητής Κτηρίων. Μελέτη, αδειοδότηση και επίβλεψη κατασκευής κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων και κτηρίων ειδικών χρήσεων με βιοκλιματικά κριτήρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *