Σχεδιασμός Πάρκου 46 στρεμμάτων στην Άνω Νεάπολη Νίκαιας

Σχεδιασμός Πάρκου 46 στρεμμάτων στην Άνω Νεάπολη ΝίκαιαςΗ ένταξη, οπτική και λειτουργική, στη γειτονιά ενός μέχρι σήμερα κλειστού και απομονωμένου χώρου, αποτελεί τον βασικό συνθετικό στόχο της πρότασης και επιτυγχάνεται με την προέκταση των χαράξεων των δρόμων μέσα στο πάρκο. Οι χαράξεις αυτές λειτουργούν ως σημεία εισόδου, άξονες κίνησης,οπτικές φυγές και οργάνωση χρήσεων.

Η διαμπερής διαδρομή / promenade που διασχίζει το πάρκο έχει οργανική, καμπύλη χάραξη, σε αντίθεση με τις χαράξεις των δρόμων. Συνδέει τις δύο βασικές προσβάσεις στο πάρκο: μία τοπική στη νότια πλευρά -μπροστά από τη νέα πλατεία Αναπαύσεως- και μία υπερτοπική στη βορειανατολική πλευρά από την οδό Ποταμού.

Σχεδιασμός Πάρκου 46 στρεμμάτων στην Άνω Νεάπολη Νίκαιας

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός & Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες

Η μελέτη των χαράξεων, των κινήσεων, των χώρων στάσης και του προσανατολισμού των κτηρίων έγινε λαμβάνοντας υπόψη βιοκλιματικές παραμέτρους με στόχο την βελτιστοποίηση των συνθηκών άνεσης των χρηστών μέσα στο πάρκο και στη γύρω περιοχή, τη βελτίωση του μικροκλίματος και την ενεργειακή εξοικονόμηση. Η πρότασή μας προβλέπει τη διαμόρφωση ενός πρότυπου οικολογικού πάρκου τόσο από άποψη σχεδιασμού όσο και με την ενσωμάτωση ενεργειακών / βιοκλιματικών στοιχείων που θα τονίζουν το χαρακτήρα αυτό, όπως φωτοβολταϊκά πανέλα για το φωτισμό και διαδραστικές κατασκευές.

Οι βιοκλιματικές τεχνικές που ενσωματώθηκαν στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό είναι: Ο βέλτιστος προσανατολισμός κτηρίων και υπαίθριων χώρων, η σκίαση καθιστικών και διαδρομών, ο φυσικός δροσισμός μέσω φύτευσης και διαμπερούς αερισμού, η προστασία από τους ψυχρούς ανέμους, η φύτευση με τοπικά φυτά, ανθεκτικά με περιορισμένες ανάγκες άρδευσης, η χρήση οικολογικών και ψυχρών υλικών και τέλος η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 Σχεδιασμός Πάρκου 46 στρεμμάτων στην Άνω Νεάπολη Νίκαιας

Σχεδιασμός Πάρκου 46 στρεμμάτων στην Άνω Νεάπολη Νίκαιας


Πρόκειται για συμμετοχή στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών Αξιοποίησης 46 Στρεμμάτων Πρώην Νεκροταφείου Νεαπόλεως Νίκαιας

Ομάδα μελέτης: Γεωργία Γεωργάλα, Ευγενία Τούση, Χαρά Ορφανουδάκη

Χρόνος μελέτης: Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2016

Γεωργία Γεωργάλα

Αρχιτέκτονας ΕΜΠ με εξειδίκευση στο Βιοκλιματικό Σχεδιασμό (Μ.Sc. παν. Cardiff), Ενεργειακός Επιθεωρητής Κτηρίων. Μελέτη, αδειοδότηση και επίβλεψη κατασκευής κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων και κτηρίων ειδικών χρήσεων με βιοκλιματικά κριτήρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *