Διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας της Κοζάνης

 

Η Πλατεία Νίκης αποτελεί το κεντρικότερο σημείο της πόλης της Κοζάνης, περιβάλλεται από τα σημαντικότερα δημόσια κτήρια και επικοινωνεί άμεσα με το πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο.

Στη νέα διαμόρφωση που προτείνεται, οι οργανικές καμπύλες εκφράζουν τη δυναμική παρουσία και κίνηση των ανθρώπων στην πόλη τους. Χρησιμοποιήθηκαν ως συνθετικό εργαλείο για την υλοποίηση της διαμπερότητας των κινήσεων και της οπτικής ενοποίησης όλων των σημείων και των κτηρίων που περιβάλλουν την πλατεία.

Χαράξεις της ρυμοτομίας και σημαντικών κτηρίων  εισέρχονται στο σχεδιασμό. Οι χαράξεις αυτές ορίζουν και τις βασικές διαμπερείς κινήσεις διαμέσου της πλατείας.

διάγραμμα συνθετικών αξόνων

διάγραμμα συνθετικών αξόνων

Ο σχεδιασμός έχει ως βασικό άξονα τη διαμόρφωση ενός νοητού κέντρου στο οποίο οδηγούν οι βασικές κινήσεις και το οποίο ενισχύεται από την πλακόστρωση και από άλλα στοιχεία και κατασκευές.

Το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας διαμορφώνεται σε ένα επίπεδο και είναι προσβάσιμο από όλους, χωρίς εμπόδια. Τα άτομα με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα θα μπορούν να περνάνε μέσα από την  πλατεία καθώς η ενοποίηση των βασικών επιπέδων γίνεται με ράμπα.

κάτοψη, κλίμακα 1:100

κάτοψη, κλίμακα 1:100

 

τομή κατά μήκος

τομή κατά μήκος

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός αποτελεί βασικό στοιχείο της πρότασης ως προς τις συνθετικές αρχές, τα υλικά που επιλέγονται, τη βελτίωση των μικροκλιματικών συνθηκών στην πλατεία και ευρύτερα, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αξιοποίηση του βρόχινου νερού.

Οι βιοκλιματικές παρεμβάσεις που προτείνονται είναι:

  • Προστασία από βορινούς ανέμους
  • Σκίαση των καθιστικών με πέργκολα και δέντρα
  • Επιλογή φυσικών υλικών στις διαμορφώσεις
  • Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (λειτουργία φωτοβολταϊκών πάνελ ως στέγαστρα, κίνηση περιστρεφόμενων μύλων από το νερό και εγκατάσταση γλυπτών κατασκευών με θέμα την κίνηση και την ενέργεια)
  • Τοπικά φυτά, συμβατά με το κλίμα της περιοχής, ανθεκτικά στο ψύχος και με μικρές σχετικά ανάγκες ποτίσματος και συντήρηση
  • Δεξαμενές ανακυλούμενου νερού  που θα βελτιώνουν το μικροκλίμα αυξάνοντας την υγρασία της ατμόσφαιρας και μειώνοντας τη θερμοκρασία του αέρα τόσο με την επιφανειακή εξάτμιση όσο και με την υπερχείλιση προς τις σχάρες απορροής.
παγκάκι

παγκάκι

πέργκολα

πέργκολα

μελέτη φύτευσης

μελέτη φύτευσης


Συμμετοχή στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό – Μάϊος 2010, σε συνεργασία με τη Μυρτώ Κολίρη

Γεωργία Γεωργάλα

Αρχιτέκτονας ΕΜΠ με εξειδίκευση στο Βιοκλιματικό Σχεδιασμό (Μ.Sc. παν. Cardiff), Ενεργειακός Επιθεωρητής Κτηρίων. Μελέτη, αδειοδότηση και επίβλεψη κατασκευής κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων και κτηρίων ειδικών χρήσεων με βιοκλιματικά κριτήρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *